Rehabilitation of the Robinson Space | Portalegre


The choice of the Finished Products Warehouse for adaptation to parking was defined in the Rehabilitation Plan of the Robinson Space, being its fundamental location. The frank and direct relationship with the street is reinforced by the clarity of the relationship it establishes with all the equipment in the area, making it unnecessary to build a new structure with high costs, taking advantage of the advantages offered by this wide and airy structure, well lit and ventilated, of course. The only intervention required was the introduction of the obvious infrastructure and safety requirements, opting for the introduction and construction of a small, light, independent metallic structure, the “Casa do Guarda”.

You can read in the Explanatory Note,

“The Jury highlights the subtle intervention made from the memory of the industrial machinery, and the building that shelters it configures the transition from the industrial to the cultural landscape”

The Parking project, integrated in the requalification of Espaço Robinson in Portalegre, by FAUP architects and teachers Eduardo Souto de Moura and Graça Correia Ragazzi, was distinguished with the Rehabilitation Award given by Fundación Pymecon, in ex-aequo, in its III Edition. The jury highlighted

the subtle intervention made from the memory of the industrial machinery, and the building that houses it, configures the transition from the industrial to the cultural landscape.

Given its proximity to the School of Hospitality and other teaching units such as the Conservatory of Music, the School of Arts, Ballet School, the Theater and the Auditoriums, where a large young population is expected, this structure is still prepared to welcome events and concerts.
All existing configurations and structures were maintained, such as vaults, pillars and machines, as well as all gutters, downspouts and fall pipes were redone, according to the existing details. Part of the gaps was filled with solid brick in a metric that allowed a correct and natural ventilation and lighting of the space and that it was decided to reproduce and extend to the totality of the gaps.